Η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα έχει επηρεασθεί ιδιαίτερα από τη δύσκολη εποχή που όλοι βιώνουμε, καθώς οι πρωτογενείς ανάγκες των κατοίκων είναι ακάλυπτες σε μεγάλο βαθμό (στέγη, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Ένα σχολείο, το 50ο Δημοτικό Αγίου Παντελεήμονα έρχεται να πρωταγωνιστήσει στην αλλαγή αυτού του τοπίου.

 Με τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες ασχοληθήκαμε ποικιλότροπα. Στα πλαίσια λειτουργίας του Δικτύου (ΔΙΚ.Σ.Σ.Ε.) ανιχνεύθηκαν οι πρωτογενείς ανάγκες που υπήρχαν με τη βοήθεια δασκάλων αλλά και εθελοντών ψυχολόγων/κοινωνικών λειτουργών. Κάθε περίπτωση αντιμετωπίσθηκε διαφορετικά.

  • Προτεραιότητά μας ήταν μια οικογένεια με δύο μικρά παιδιά, η οποία διέμενε σε ένα ημι-υπόγειο κατάστημα χωρίς την κατάλληλη υποδομή. Μέσα από το σχολείο έγινε γνωστό το πρόβλημα της οικογένειας καθώς ένα από τα κοριτσάκια αντιμετώπισε διάφορα θέματα υγείας που ήταν απόρροια του υποσιτισμού. Κινηθήκαμε άμεσα. Παρά το ό,τι ήταν όλη η οικογένεια ανασφάλιστη, σε συνεργασία με κρατικό νοσοκομείο έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις στο παιδί και πήρε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Μέσα από αυτή την αφορμή αντιληφθήκαμε ότι η μητέρα ήταν έγκυος στο τρίτο παιδί και ενώ βρισκόταν στον 6ο μήνα κύησης , δεν είχε επισκεφθεί γιατρό. Σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο Σεπολίων, γυναικολόγος ανέλαβε την παρακολούθηση της εγκύου και μικροβιολόγος έκανε δωρεάν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Επίσης καλύφθηκε φαρμακευτικά για όλο το διάστημα της εγκυμοσύνης καθώς επίσης μετά από επικοινωνία και συνεννόηση με το νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”, εξασφαλίστηκε ο τοκετός και η νοσηλεία της μητέρας εκεί. Παράλληλα, φροντίσαμε για την απόκτηση ψυγείου και πλυντηρίου και φροντίσαμε την κατάλληλη σίτιση της οικογένειας ανάλογη με τις ανάγκες της μητέρας και των μικρών παιδιών. Σε συνεργασία με την οργάνωση Salvation Army εξασφαλίστηκε το γάλα και οι βρεφικές πάνες του μωρού για τους 6 πρώτους μήνες. Βρέθηκε κρεβατάκι, κούνια, καθώς και όλη η απαραίτητη “προίκα” του μωρού. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, υπήρχε σταθερή επίβλεψη και υποστήριξη από ειδικό ψυχικής υγείας που σε συνεργασία με κοινωνική λειτουργό έκανε τις κατάλληλες παρεμβάσεις και καθοδηγούσε την οικογένεια.
  • Σε συνεργασία με κοινωνικά ιατρεία προσφέρθηκε πρωτοβάθμια περίθαλψη σε γονείς και παιδιά που ήταν ανασφάλιστοι και μέσα από κοινωνικά φαρμακεία καλύφθηκαν οι ανάγκες τους για φάρμακα.
  • Υπήρξε μέριμνα ώστε να γίνουν δωρεάν μαθήματα κατ’οίκον σε μαθήτρια που μετά από δύσκολη χειρουργική επέμβαση παρέμεινε στο σπίτι για μήνες. Έτσι κατάφερε να συμβαδίσει με το τμήμα της όταν επέστρεψε στο σχολείο και κατά τη διάρκεια όλου αυτού του διαστήματος παιδιά της τάξης μαζί με τη δασκάλα τους επισκέπτονταν το παιδί που ήταν καθηλωμένο στο σπίτι για μεγάλο διάστημα.
  • Περίπου 60 οικογένειες  που αντιμετώπιζαν ιδιαίτερες οικονομικές δυσκολίες, υποστηρίχθηκαν περιοδικά (κάθε 2 μήνες) με την αρωγή της Τράπεζας Τροφίμων, διαφόρων supermarkets και ιδιωτών, με τα εξής: κρεατικά, μαναβική, κατεψυγμένα προϊόντα, λάδι, τρόφιμα μακράς διαρκείας, καθαριστικά, είδη προσωπικής υγιεινής.
  • Λίγο πριν το κλείσιμο του σχολείου για τις καλοκαιρινές διακοπές, προς το τέλους Ιουνίου 2014, συγκεντρώσαμε τρόφιμα μακράς διαρκείας, ενώ μία σχολή χορού, θέλοντας να συνδράμει στο έργο, έβαλε ένα διαφορετικό “εισιτήριο” για τη μαθητική της παράσταση: αντί για οτιδήποτε άλλο, ο καθένας προσέφερε τρόφιμα καθώς και είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής. Έτσι, και σε συνεργασία με την Τράπεζα Τροφίμων, καταφέραμε να προσφέρουμε σε 60 οικογένειες από έξι σακούλες που περιείχαν τα εξής: ζυμαρικά, λάδι, όσπρια, γάλα, αλεύρι, ζάχαρη, είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας σπιτιού, δημητριακά, μπισκότα, φρυγανιές, κτλ. Με αυτόν τον τρόπο, φροντίσαμε να καλυφθεί κατά το δυνατόν το διάστημα του καλοκαιριού (Ιούλιος, Αύγουστος), ενώ για συγκεκριμένες οικογένειες που ήταν σε δυσμενέστερη θέση από άλλους, δόθηκαν σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων, συγκεκριμένες επιταγές για το supermarket προκειμένου να εξασφαλίσουν τα βασικά κατά το διάστημα του καλοκαιριού.
  • Κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς, λειτούργησε Σχολή Γονέων όπου προσφέρθηκε η δυνατότητα σε όλους τους γονείς να κάνουν διάφορα ψυχομετρικά τεστ στα παιδιά τους και να έχουν την ευκαιρία ατομικής συμβουλευτικής συνεδρίας με ειδικούς ψυχικής υγείας. Καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού διατηρήθηκε η επικοινωνία με τους γονείς με σημείο αναφοράς το γραφείο της εθελόντριας ψυχολόγου (που βρισκόταν κοντά στο σχολείο), λειτούργησε ως Γραφείο Διαμεσολάβησης της Τοπικής Κοινωνίας, όπου κατέθεταν τις ανάγκες τους και μέσα από μια επιτροπή αλληλεγγύης (δάσκαλος-κοινωνική λειτουργός-ειδικός ψυχικής υγείας) βρίσκονταν λύσεις σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
  • Λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής δόθηκε η δυνατότητα να μπορούν να επικοινωνούν στη μητρική τους γλώσσας, όποια κι αν ήταν αυτή προκειμένου να βοηθηθούν στο να νιώσουν αποδεκτοί και να εμπιστευτούν τη διαδικασία.

Σημαντικός συμπαραστάτης του έργου του Δικτύου (ΔΙΚ.Σ.Σ.Ε.) ήταν ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου με πρωτεργάτες την κ. Δ. Κοντογεώργη και την κ. Λ. Καποδίστρια, με τη συνδρομή των οποίων, εξασφαλίστηκε πολύ σημαντική υλικοτεχνική υποδομή πολύτιμη για το σχολείο: δόθηκαν για την αίθουσα υπολογιστών του σχολείου 14 υπολογιστές, ενώ τρεις εκτυπωτές και δύο φωτοτυπικά μηχανήματα διευκόλυναν σημαντικά τη λειτουργία του σχολείου. Επίσης, εξασφαλίστηκε δωρεάν μεταφορά μεταφορά των μαθητών Ε’ και Στ’ τάξης από το σχολείο στον Πειραιά, συμμετοχή σε βιωματικά σεμινάρια ενίσχυσης ψυχικής ανθεκτικότητας, συμμετοχή σε θεατρικές παραστάσεις δύο φορές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.